De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Certificaten voor zonnepanelen: wat betekent dit in 2024?

Certificaten voor zonnepanelen: wat betekent dit in 2024?

Veel mensen hebben wel eens gehoord van groenestroomcertificaten voor zonnepanelen. Maar toch is het vaak niet duidelijk wat deze certificaten precies voor jou als eigenaar van zonnepanelen kunnen betekenen. Het is bijvoorbeeld niet gemakkelijk om je weg te vinden in de wetgeving hieromtrent, en de regelgeving verandert bovendien om de haverklap. Alle informatie die je nodig hebt over certificaten voor zonnepanelen vind je in dit artikel.

Inhoudsopgave

Wat verstaan we onder certificaten voor zonnepanelen?

Om gezinnen aan te moedigen zonnepanelen te plaatsen, besloot de overheid in 2006 certificaten voor zonnepanelen uit te reiken, ook wel groenestroomcertificaten genoemd. Groenestroomcertificaten waren toen een soort virtueel bewijs dat aantoont dat je een bepaalde hoeveelheid energie geproduceerd had. Telkens als je met zonnepanelen een bepaalde hoeveelheid groene stroom geproduceerd had, kreeg je een certificaat. Die certificaten kun je dan aan de overheid verkopen, waardoor je betaald wordt voor de stroom die je opwekte. Klinkt goed, nietwaar? Het uitreiken van certificaten was in het begin inderdaad een aantrekkelijke manier om de investering in zonnepanelen mogelijk te maken voor veel huishoudens. Het produceren van schone energie kreeg een ware boost.

De regels rond (groenestroom)certificaten zijn met de tijd mee geëvolueerd

Omdat de markt en de technologie van zonnepanelen sterk evolueerde in de jaren na 2006 veranderde de regelgeving rond groenestroomcertificaten eveneens grondig. Er werden meer en meer voorwaarden aan gekoppeld om te kunnen genieten van de interessante groenestroomcertificaten. Voor 2013 kreeg zowat iedereen die zonnepanelen plaatste groenestroomcertificaten. Vanaf 14 juni 2015 gold dit enkel voor installaties van meer dan 10 kW. Plaatste je je installatie met zonnepanelen in of na 2021, dan kon je geen groenestroomcertificaten meer krijgen. Jammer, maar de overheid vond dat dit systeem niet langer houdbaar was.

Tip! Prijzen van 6 zonnepaneel specialisten vergelijken Vergelijk en bespaar door 6 offertes van de beste zonnepaneel specialisten aan te vragen.
Rijtjeshuis met zonnepanelen op het dak en vogels in de lucht

Wie kan nog aanspraak maken op groenestroomcertificaten?

Groenestroomcertificaten bestaan evenwel nog steeds en zijn interessant voor iedereen die zijn zonnepanelen voor 2021 plaatste. Om te weten waarvoor je in aanmerking komt, moet je kijken naar de datum waarop de zonnepanelen in dienst zijn genomen en de technische specificaties van je zonnepanelen. Deze bepalen hoeveel groenestroomcertificaten je kunt krijgen.

* Zijn je zonnepanelen geplaatst voor 1 januari 2013, dan kom je in aanmerking voor certificaten. Het exacte bedrag hangt af van het soort zonnepanelen, het vermogen van de omvormer en de datum van indienstname. Dit bepaalt of je 10 jaar of 20 jaar recht hebt op certificaten. Je krijgt per 1.000 kWh dat met jouw zonnepanelen geproduceerd is een groenestroomcertificaat.

* Zijn je zonnepanelen geplaatst tussen 1 januari 2013 en 14 juni 2015, dan bepaalt de bandingfactor het aantal groenestroomcertificaten en niet de hoeveelheid geproduceerde energie. De bandingfactor staat voor de coëfficiënt die het gegarandeerde rendement van een installatie waarborgt. Deze coëfficiënt wordt jaarlijks aangepast. Daardoor varieert het aantal groenestroomcertificaten ook van jaar tot jaar.

* Zijn je zonnepanelen geplaatst na 14 juni 2015, dan krijg je nog enkel certificaten voor je zonnepanelen als de installatie meer dan 10 kW is. De uitgebreide steun met groenestroomcertificaten was vanaf toen niet meer te verantwoorden, omdat de prijs van zonnepanelen sterk daalde.

* Heb je in 2021 of daarna zonnepanelen geplaatst, dan kun je geen aanspraak meer maken op groenestroomcertificaten.

Kun je nog andere steun krijgen behalve groenestroomcertificaten?

Dat certificaten voor zonnepanelen afgeschaft zijn, wil niet zeggen dat alle subsidies voor zonnepanelen verdwenen zijn. Als het vermogen van je zonnepanelen kleiner dan of gelijk is aan 10 kVA kun je aanspraak maken op de premie van Fluvius voor zonnepanelen van woongebouwen. Zonnepanelen die voldoen aan de voorwaarden van de Fluvius-premie voor zonnepanelen komen dan weer in aanmerking voor Mijn VerbouwLening.

Meer informatie vind je op de site vlaanderen.be of bij Fluvius.

Tip! Prijzen van 6 zonnepaneel specialisten vergelijken Vergelijk en bespaar door 6 offertes van de beste zonnepaneel specialisten aan te vragen.

Veelgestelde vragen over certificaten voor zonnepanelen

Waarom veranderen de regels rond groenestroomcertificaten zo vaak?

De prijs van zonnepanelen in 2024 kun je niet meer vergelijken met de prijs in 2006. Bovendien werken zonnepanelen ook steeds efficiënter en blijven ze langer meegaan. Dit maakte dat het systeem van groenestroomcertificaten wel met zijn tijd moest evolueren, om uiteindelijk afgeschaft te worden voor installaties die na 2021 geplaatst zijn.

Heb je wel recht op groenestroomcertificaten, hoe worden ze dan uitbetaald?

Wil je de certificaten waar je recht op hebt laten uitbetalen, dan moet je aan een aantal voorwaarden voldoen. Je moet over een keuringsbewijs van je installatie beschikken van AREI (Algemeen Reglement op Elektrische Installaties) en je moet de installatie aanmelden bij de VREG.

Zijn zonnepanelen eigenlijk nog wel interessant als je geen certificaten ervoor krijgt?

Zonnepanelen blijven een interessante investering, ook als je geen groenestroomcertificaten krijgt voor de stroom die je opwekt. De kostprijs voor de aankoop en installatie van zonnepanelen ligt lang niet meer zo hoog als vroeger, en bovendien zie je ook je maandelijkse energiefactuur fors dalen. De prijzen kunnen ook nog uiteenlopen afhankelijk van het soort dus we raden je aan vooraf de zonnepanelen te vergelijken op prijs.

Stel dat je op geen enkele premie kunt rekenen, dan heb je de zonnepanelen na 10 jaar volledig terugverdiend, en de levensduur van de huidige zonnepanelen bedraagt 25 tot 30 jaar. Bovendien draag je door gebruik te maken van zonnepanelen ook je steentje bij aan een beter milieu.

Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden