De beste zonnepanelen deals
Ontvang offertes en bespaar tot 40%
 

Gratis en vrijblijvend

Homedeal.be Zonnepanelen Hoe werken zonnepanelen

Hoe werken zonnepanelen

Steeds meer mensen kopen zonnepanelen. Niet zo gek, want het is een investering die goed voor je portemonnee is. Maar jouw vraag is nog: ‘hoe werken zonnepanelen eigenlijk?’ Lees snel verder en ontdek het antwoord.


Inhoudsopgave

De werking van de zonnepanelen

Zonnepanelen zijn een complex product en vragen dan ook om wat uitleg. Wij leggen in 5 stappen uit hoe zonnepanelen werken:
1. De zonnepanelen
2. Omvormen van de stroom
3. Meterkast
4. Gebruik maken van apparaten in je huis
5. Leveren aan het openbare elektriciteitsnet

Stap 1: De zonnepanelen

De basis van zonnepanelen bestaat uit zonnecellen. Deze zonnecellen werken dag en nacht en vangen zonlicht op en zetten dit zonlicht om in elektriciteit. Deze zonnecellen bestaan uit twee lagen en krijgen onder invloed van licht zowel een negatieve- als een positieve spanning. Wanneer deze twee lagen met elkaar verbonden zijn, dan stroomt er stroom jouw huis binnen.

Stap 2: Omvormen van de stroom

Door het verbinden van de twee lagen zoals uitgelegd bij stap 1, gaat er een stroom lopen. De stroom die wordt opgewekt is niet dezelfde stroom als die door je apparaten in huis wordt gebruikt. De omvormer in het zonnepanelensysteem zet de stroom afkomstig van je zonnepanelen om in wisselstroom. Wisselstroom is de stroom die apparaten in je huis gebruiken. De omvormer bevindt zich vaak op plekken als de zolder of in de garage.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.

Stap 3: Meterkast

De omvormer van stap 2 is aangesloten op een groep in de meterkast. In de meeste  gevallen zal hiervoor een aparte groep moeten worden gebruikt. Het is namelijk zo dat er voor een zonnepanelensysteem met 3 of meer panelen een extra stroomgroep aangelegd moet worden. Als de omvormer aan een groep in je meterkast is aangesloten, dan is de stroom die je opwekt beschikbaar voor gebruik.

Stap 4: Gebruik maken van apparaten in je huis

De stroom afkomstig van je zonnepanelen kun je nu gebruiken voor je elektrische apparaten in huis. Op dat moment gebruik je elektriciteit terwijl de elektriciteitsmeter stilstaat en in sommige gevallen zelfs terugloopt wanneer je meer opwekt dan gebruikt.

Stap 5: Leveren aan het openbare elektriciteitsnet

Op sommige momenten wek je meer elektriciteit op dan je zelf verbruikt. Dit komt bijvoorbeeld voor als je op een zonnige dag niet thuis bent en jouw zonnepanelen wel voortdurend werken en dus stroom aan het opwekken zijn. In dit geval is er dus sprake van overtollige energie. Het is mogelijk om dit terug te leveren aan het openbare elektriciteitsnet. Voor de overtollige energie die je aan het openbare net levert krijg je maar een lage terugleververgoeding. Probeer dus je huis op je energiebehoefte aan te passen qua aanschaf van het aantal zonnepanelen. Hoeveel zonnepanelen een huishouden nodig heeft lees je in dit artikel over zonnepanelen prijs.

In de avonden leveren je zonnepanelen geen stroom op, maar verbruik je vaak wel veel stroom. In dit geval ontvang je je energie van de energieleverancier, net zoals dat gebeurde toen je nog geen zonnepanelen had.

Wanneer je energie geleverd hebt gekregen van het energiebedrijf, wordt dit op je energierekening vermeld. De energie die je aan het openbare net hebt geleverd wordt hiervan afgetrokken. Dit proces heet salderen. Een voorbeeld hiervan is als volgt:

Je levert met je zonnepanelen 1500 kWh per jaar terug aan het net. Je eigen verbruik is 2500 kWh per jaar. In dit voorbeeld wordt er tot 1500 kWh gesaldeerd en over de overige 1000 kWh betaal je een leveringstarief van het energiebedrijf en energiebelasting.

Zonnepanelen worden op het dak geplaatst door een specialist

Het beste rendement uit je zonnepanelen halen

Zonnepanelen halen de hoogste opbrengst tijdens de zomer, aangezien in de zomer de zon het vaakst schijnt. Het is echter niet zo dat als de zon niet schijnt de zonnepanelen ook niet werken. De zonnepanelen vangen wanneer het bewolkt is nog steeds licht op. Dit is natuurlijk wel minder dan als de zon volop schijnt.

Welke hellingsgraad levert je het meeste op?

Voor de optimalisatie van het rendement is de juiste hellingsgraad van belang. De optimale hellingsgraad in de zomer verschilt van de optimale hellingsgraad in de winter:

  • In de zomer staat de zon gemiddeld op 50 graden
  • In de winter staat de zon gemiddeld op 20 graden

Als je het beste rendement eruit wilt halen moet hier een middenweg in worden gevonden. Volgens zonnepanelen installateurs is de perfect hellingsgraad om het maximale rendement uit je zonnepanelen te halen 36 tot 38 graden. Dit is dus iets meer gericht op de hellingsgraad in de zomer. Wanneer je een schuin dak hebt ben je vaak afhankelijk van de hellingsgraad van het dak. Bij een plat dak is het mogelijk om ze te plaatsen in de ideale hellingsgraad. Er zijn verschillende soorten zonnepanelen voor de soorten daken met verschillende afmetingen.

Dit zijn de voordelen van het hebben van zonnepanelen

Besparen op je energierekening

Het is mogelijk om honderden tot wel duizenden euro’s te besparen door zelf energie op te wekken. Een 1 persoons huishouden bespaart gemiddeld € 500 per jaar en een 6 persoons huishouden gemiddeld € 1.200 per jaar.

Schonere lucht voor het nageslacht

Als je gebruik maakt van zonnepanelen zal de uitstoot van CO2 worden verminderd. Wil je dat in de toekomst bijvoorbeeld je kind en/of kleinkinderen ook nog zonder zorgen kunnen leven in een schone wereld? Dan is het slim om over te stappen op de schone energie van de zonnepanelen.

Je woning wordt meer waard

De moderne zonnepanelen zijn erg duurzaam en het label ‘duurzaam’ geeft extra waarde aan een woning. De waarde van de woning stijgt in vele gevallen zelfs meer dan de investering heeft gekost. Het is dus een investering die bijna niet meer fout kan gaan.

Het aanschaffen van zonnepanelen

Wij hopen je hier goede informatie te hebben gegeven over hoe zonnepanelen werken. Wil je zelf ook zonnepanelen aanschaffen? Vraag dan hier tot wel 6 gratis en vrijblijvende zonnepanelen offertes aan. Het kost je maar 2 minuten en dan ontvang je binnen 48 uur alle informatie van bedrijven uit de buurt. Door deze offertes van verschillende aanbieders te vergelijken is het mogelijk om tot wel 40% besparen op de kosten van zonnepanelen.

Kom in contact met de beste vakspecialisten uit je regio.
Hoe werkt het?
1
Beschrijf je project

Vertel ons waar je naar op zoek bent. Wat zijn je wensen?

2
Vergelijk vakspecialisten

Kom in contact en vergelijk offertes van vakspecialisten.

3
Kies jouw vakspecialist

Ga voor de vakspecialist die het best past bij jouw project.

4
Geniet van het resultaat

Deel het met anderen en laat een review achter.

Waarom Homedeal?
350.000

350.000 geplaatste opdrachten per jaar

2.000

Ruim 2.000 aangesloten vakspecialisten

169

169 verschillende vakgebieden